По кој редослед се нанесуваат мејкап-производите при шминкање

, Image: 53526759, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

Вижазистите често забележуваат дека девојките и жените погрешно ја сфаќаат функцијата на одредени производи па ги нанесуват на сосема погрешен начин. Еве некои почести примери:

 

1. Нанесете коректор наместо пудра

Ова е една од најчестите заблуди. Коректорот не се нанесува пред пудрата, туку потоа, за да се исправат евентуалните неправилности кои пудрата не успеала да ги покрие. Секако, важно е добро да ја втриете за да се слее со подлогата.

2. Сенката нанесувајте ја по ајлајнерот и маскарата

Оваа постапка е сосема нелогична, но многу жени ја повторуваат. Маскарата и ајлајнерот се нанесуваат по сената за очи – во спротивно бојата на тушот ќе биде покриена со бојата на сенките, а маскарата ќе ја направи полна со грутчиња.

3. Нанесете го руменилото пред карминот и пред шминката за очи

Овој редослед е добар само ако имате намера да излезете со минимална шминка. Доколку планирате нешто поистакнат изглед со понагласени очи или усни, а руменилото оставете го за крај. Само така ќе можете да ја погодите вистинската мера.

извор: убавина и здравје

Сподели