Храна против вируси

 

Иако можеби на многумина им недостасува летното сезонско овошје, сепак мора да признаеме дека и есента нуди голем избор на вкусни зеленчуци и овошје.

Најголем дел од нив можат многу да ви помогнат за здравјето и зајакнувањето на имунитетот, посебно во есенскиот период каде настинките стануваат сѐ почести.

Затоа, искористете го денот и отидете на најблискиот пазар и набавете си ги потребните намирници кои со сигурност ќе ви бидат од корист оваа сезона.

Свежи, сварени, посебно, или како мешавина – како ќе ги јадете е ваш избор, важно е да ги внесете во организмот:

Тиква

Една од најкарактеристичните есенски намирници, со прекрасен вкус, мирис и здравствени придобивки благодарение на витаминот Ц кој го содржи, како и високото ниво на витамин А.

Прокељ

Иако е ситен и можеби не изгледа како да има голема здравствена придобивка, прокељот игра голема улога во зајакнувањето на телото одвнатре и однадвор. Сулфурот кој го содржи помага при исфрлањето на токсините од организмот, а содржи и витамин К.

Сладок компир

Сподели