ММФ бара мерки за санација на пензискиот фонд

82
Pernici, Jorgani, Перници , Јоргани
Меѓународниот монетарен фонд алармира на неодржливоста на пензискиот фонд и се поголемата зависност од буџетот.
Стареењето, но и намалувањето на работоспособното население како и ниските стапки за придонеси се клучните причини поради што се влошува состојбата во фондот заклучуват монетарците по скенирањето на фискалните и економски состојби во земјава. Предупредуваат дека ако не се спроведат реформии пезнискиот дефицит ќе се зголеми двојно до 2030 година.
Pernici, Jorgani, Перници , Јоргани
Сподели