8 трикови кои ќе ви помогнат да заштедите гориво во автомобилот

Вообичаеното користење на автомобилот честопати повлекува и високи трошоци за бензин. Колку повеќе го користите автомобилот, толку повеќе му е потребно и одржување на истиот.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin-01.jpg

Сепак, постојат одредени мали трикови кои ќе ви заштедат не само на потрошувачката на горивото, туку и на одржувањето на возилото.

Прочитајте ги следните 8 „финти“ за заштеда на гориво и потрудете се да се придржувате барем кон дел од нив:

Не ја притискајте педалата за гасот до крај

Во сообраќајот честопати ќе видите како страсните возачи тргнуваат нагло со автомобилите. Но, дури и во авто школите, инструкторите објаснуваат дека најмалку гориво се троши со меко забрзување и меко запирање.

Со наглото забрзување автомобилот троши многу енергија, што значи дека се зголемува и потрошувачката на гориво.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (1).jpg

Употребувајте темпомат на автопат

Доколку ги следите ограчинувањата на брзината или користите „темпомат“, вашиот автомобил ќе троши многу помалку во споредба со многу брзото возење на отворените делници од автопатот.

За да се избори со отпорот на воздухот, моторот на вашиот автомобил мора да го зголеми бројот на вртежи, а со тоа логично и потрошувачката на горивото.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (2).jpg

Извршувајте ги навреме редовните сервиси

Филтерот за масло и моторното масло треба да се менуваат на секои 7.000 километри. Исто така, не заборавајте да ги смените кога е потребно и свеќиците и филтерот за воздух.

За да избегнете непотребни трошоци, сево ова треба да биде заменето на време. Во спротивно, може да дојде до влошување на состојбата на моторот и поправките ќе бидат многу скапи.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin_3.jpg

Исклучете го клима уредот

Во овој случај, секој од нас решава дали ќе го жртвува комфорот за да заштеди гориво. Со вклучен клима уред потрошувачката на гориво во просек се зголемува за 15%.

Останатите електрични уреди во автомобилот не се толку големи потрошувачи. Но, сепак, доколку го исклучите клима уредот можете во просек да заштедите околу 2 литра бензин на 100 километри.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (4).jpg

Рационално размислете која рута ќе ја возите

Планирањето на рутата кога возите на повеќе места низ градот помага да заштедите на гориво особено во зимските месеци. Недоволно загреаниот мотор троши повеќе гориво во првите 8-10 километри.

Обидете се да ги искомбинирате сите ваши обврски во едно возење за да не мора да го загревате одново моторот повеќепати во денот.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (5).jpg

Обидете се да не возите кога врне

Покрај тоа што на дожд има поголем број на сообраќајни несреќи, се зголемува и потрошувачката на горивото. Како што на суво, благодарение на отпорот на воздухот, возилото троши повеќе гориво кога нагло забрзувате, исто така возилото троши повеќе гориво заради отпорот на водата на коловозот врз автомобилските гуми.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (6).jpg

Редовно проверувајте го воздушниот притисок во гумите

Прво и најважно е дека добро напумпаните гуми овозможуваат оптимална должина на кочење на возилото. Второ по важност е дека ако притисокот во гумите е понизок за само 0,1 атм, тогаш потрошувачката на гориво се зголемува за 2-3%.

Важно е да се осигурате дека притисокот во гумите се совпаѓа со препорачаниот притисок, особено кога темературите се пониски.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (7).jpg

Ослободете се од сите непотребни работи во багажникот

Некои возачи имаат навика да носат сé со себе во автомобилите, како неопходни, така и непотребни работи. Подобро е да го ослободите багажникот од целото ѓубре и да ги оставите во него само навистина неопходните работи (резервна гума, дигалка, клучеви).

Колку вашиот автомобил е понатоварен, толку повеќе гориво ќе троши.

8-trikovi-koi-ke-vi-pomognat-da-zastedite-benzin (8).jpg

Извор – http://www.crnobelo.com

Сподели